Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Τουρκική Ένωση Ξάνθης - Ένα απόσπασμα από το βιβλίο "Η Θράκη στο μεταίχμιο"

Με αφορμή τις διεργασίες για την αναγνώριση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης, παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο "Η Θράκη στο μεταίχμιο", το οποίο (δυστυχώς) για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται προφητικό:
"Όταν οι διεργασίες που συντελούνται στη Θράκη φθάσουν σε ένα κρίσιμο σημείο ωρίμανσης, και κυρίως όταν ανατραπεί η πληθυσμιακή της σύνθεση, θα πρέπει να αναμένεται ότι η τουρκική πλευρά θα κάνει το αποφασιστικό βήμα στη θρακική της πολιτική το οποίο προετοιμάζει συστηματικά εδώ και δεκαετίες: να θέσει ζήτημα αυτονόμησης του μουσουλμανικού πληθυσμού. Ένα τέτοιο αίτημα πιθανώς θα τεθεί με την προσχηματική επίκληση των δικαιωμάτων της (τότε) πλειονότητας και ίσως επ’ αφορμή άλλων εξελίξεων στα Βαλκάνια, ενώ δεν αποκλείεται να έλθει στο προσκήνιο μέσω τεχνητής έντασης. Εννοείται ότι η απόδοση αυτονομίας στους μουσουλμάνους της Θράκης θα συνιστά de jure μετάβαση της ελλαδικής Θράκης σε καθεστώς συγκυριαρχίας, γεγονός το οποίο θα είναι και ο προθάλαμος για την οριστική απώλειά της.
Η ελληνική πλευρά δεν θα πρέπει να ελπίζει ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να αποφευχθεί με τη συνεχή παράβλεψη των τουρκικών προκλήσεων ή με την τήρηση «άψογης στάσης», διότι όταν τα πραγματικά δεδομένα το επιτρέψουν, οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν ανεξάρτητα των ελληνικών ενστάσεων. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια δεν αποκλείεται να βρεθούν αρκετοί «νηφάλιοι» Έλληνες πολιτικοί, δημοσιογράφοι, αναλυτές και διανοούμενοι, οι οποίοι στο πλαίσιο των δεδομένων συσχετισμών, θα επιχειρηματολογούν υπέρ αυτής της εξέλιξης ως της μόνης «λογικής», «δίκαιης», «σύγχρονης» ή απλώς ως της μόνης «διαθέσιμης» (τότε πια...) λύσης. Σκοπός του παρόντος πονήματος είναι να συνεισφέρει στην έγκαιρη αφύπνιση συνειδήσεων ώστε αυτό να μην συμβεί."